Artikler

Tekniske og praktiske ting, der skal klares ved et dødsbo

Et dødsbo er en juridisk betegnelse for ejendom, der går til afdødes arvinger. Det kan være svært at håndtere, især hvis du ikke er forberedt. I denne artikel vil jeg tale om, hvad et dødsbo er, og hvordan man bedst håndterer det.

Hvad er et dødsbo?

Et dødsbo er, når en person dør, og hans/hendes ejendom går til de personer, han eller hun efterlader sig. Hvor lang tid du har, før skifteretten starter, afhænger af, om der er aktiver, der skal overføres, f.eks. penge på bankkonti eller investeringer. Hvis det er tilfældet, kan det tage op til seks måneder, før boet kan lukkes.

Den bedste tilgang til et dødsbo er at samle alle vigtige oplysninger og dokumenter fra din elskede persons hjem, f.eks. kreditkortudtog eller bankkonti, kontakte kreditorer om udestående gæld, finde ud af, om der er nogen offentlige ydelser, der forfalder i fremtiden, og som der bør ansøges om nu (f.eks. social sikring eller veteranydelser), og lave en opgørelse over boet.

Hvad skal du gøre, når der sker et dødsfald?

Det første, du skal gøre, er at finde ud af, hvilken type bo der er tale om, om det er et bo med eller uden skifteretten. Hvis der er aktiver, som f.eks. bankkonti eller investeringer, vil det tage længere tid for boet at blive lukket, men typisk behøver du ikke at bekymre dig om skifteretten. Hvis der ikke er nogen aktiver, kan boet gennemgå skifteretten i løbet af kun tre måneder. Derefter skal du kontakte den afdødes arbejdsgiver eller pensionsadministrator og underrette dem om hans/hendes død. Det skyldes, at deres ydelser kan blive reduceret, hvis de ikke får det at vide med det samme. – Til sidst skal du lave en opgørelse over, hvad du har arvet, så alle kan beslutte, hvordan det bedst håndteres.

Rydning af dødsbo 

Når alt det tekniske er på plads, så kommer det praktiske. For dødsboet skal tømmes for ejendele. Det gælder både store møbler, små møbler, personlige ejendele, tøj, tæpper, billeder og malerier på væggene. Det hele skal ryddes. Normaltvis gennemgår arvingerne de personlige egendele, da der ofte er forbundet gode minder i det. Tøj kan afleveres i genbrugsbutikker, såsom Røde Kors. Ejendelene skal enten gemmes, sælges, eller kasseret og bringes til genbrugesstationen.

Hele processen kan være uoverskuelig, både, hvis man ikke har overskud, har transporten eller fysikken til at bære tunge ting. Her kan man hyre et firma, som opkøber dødsbo. Her har mange omtalt https://dodsbo-hjelpen.dk/, som kan hjælpe i netop den situation, hvor det kræver aller mest. Her vil der vurderes en opkøbspris, og når det er p-plads, så har de både mandfolk og transport til at flytte, selv de store og tunge ejendele

Når huset er ryddet for alle ejendele, skal det rengøres i stor stil. Det kan Dødsbo-hjælpen også hjælpe med. Det kræver nemlig en totalrengøring af både gulv, loft og vægge.

Sidst, men ikke mindst, så skal der repareres der, hvor der er skader og mangler. Det skal fixes, så det kan stå funktionelt, så det kan blive solgt til nye ejere.