Biopejse bliver mere og mere populære i Danmark til at sprede ægte hyggestemning. Der er dog altid en risiko forbundet med levende ild, og derfor bør man tage visse forholdsregler.

Hvad er en bioethanol pejs?

En biopejs eller en bioethanol pejs er en biobrænder, som producerer en flamme ved hjælp af et brændstof kaldet bioethanol. Det er en form for pejs, som er forholdsvis ny i Danmark. Det særlige ved dem er, at de ikke kræver en skorsten eller nogen form for brænde. Man kan altså have en bioethanol pejs til at stå alle steder, og de kan flyttes rundt efter behov. Desuden er de små og kompakte, og man kan derfor have én selv i en mindre lejlighed. Man kan også tage den med, når man flytter.

Bioethanol er det brændstof, der anvendes til en bioethanol pejs, og det er et organisk brændstof fremstillet af majs og kartofler. Derfor er der store forventninger til denne type brændstof i fremtiden, med det stadig større og større fokus der er på en bæredygtig livsstil. Man fylder brændstoffet på biopejsen, og herefter tænder man blot med en tændstik eller pejselighter. Man bør ikke se en biopejs som en stor opvarmningskilde, men den kan sagtens bruges til at supplere på de ekstra kolde dage. Man skal først og fremmest se den som hyggeopvarmning, da den er æstetisk smuk, spreder en hyggelig stemning samt er nem og hurtig at anvende.

Gode råd til sikkerhed ved anvendelse af biopejs

Der er dog nogle retningslinjer, man bør følge, når man anvender en bioethanol pejs

Da det kræver ilt at forbrænde, bør man ikke have den til at stå i et rum på mindre end 30 m2. Rummet kan kun være mindre, hvis der åbnet til andre rum og der skal luftes ud. Væggen hvor pejsen monteres skal være brandsikker. Den kan f.eks. være fremstillet i gips, mursten, beton, osv.

biopejs marmor

Når man skal fylde bioethanol på pejsen, skal man altid anvende en tragt. Ellers risikerer man at spilde ud over pejsen eller på gulvet. Skulle man have et uheld, skal man sørge for grundigt at rengøre alt, inden man tænder pejsen. Fyld aldrig mere bioethanol på, end der skal anvendes til denne afbrænding. Når man tænder den, bør man anvende en pejselighter, og skal man slukke ilden foregår det ved kvælning. Det skal aldrig bruges vand!

Det er ligeledes en dårlig idé at flytte rundt på biopejsen, når den er tændt. Det er bedre at vente til den er slukket og helt afkølet. Man bør heller ikke lade den være tændt uden opsyn. Det vil sige at man skal være i rummet, og man kan ikke lade den stå tændt, mens man forlader boligen.